Hoofdstel:
Om na te gaan of het hoofdstel past, houdt het bit waar de ring er doorheen gaat bij de mondhoek. Het kopstuk moet nu de maantop kunnen bereiken. Doe het hoofdstel in.

Hoofdstel
Kopstuk
Bakstuk
Keelriem
Frontriem
Kinriem
Neusriem
Kleine ring (geerpassant)
Trens
Teugel
Knevel

Hoofdstel indoen:
Leg het hoofdstel nooit op de grond maar hang het altijd ergens overheen totdat u zover bent dat het hoofdstel ingedaan kan worden.Houdt het hoofdstel in de linkerhand en maak de keelriem los zodat de teugels vrij komen. Ga aan de linkerkant van het paard staan en leg de teugels over het hoofd van het paard heen op de schoft. Ga met de rechterhand onder alle teugels en evt. touwen door naar de rechterkant van het hoofd en neem het hoofdstel over met de rechterhand: pak alleen de bakstukken (waar het bit aan vast zit) met de rechterhand onder de frontriem en laat de neusriem over de rug van de rechterhand hangen. Leg de linkerhand op de neus van het paard en breng het hoofd van het paard zo dicht mogelijk naar u toe. Leg de rechterhand op de neus van het paard en houdt het hoofd zo dicht mogelijk bij u op Uw rechterschouder. Biedt met een platte linkerhand het bit aan door het onder de mond van het paard te houden. Breng het bit met lichte druk met de linkerhand tegen de mond. Als het paard het bit aan wil nemen trek dan met de rechterhand aan de bakstukken het hoofdstel langs het hoofd omhoog zodat het bit in de mond van het paard gaat. Doe dan snel met een vloeiende beweging met beide handen het kopstuk over de oren van het paard.Als het paard weigert zijn mond te openen, ga dan met de duim van de linkerhand bij de mondhoek (lagen) naar binnen en druk tegen de binnenkant van de bovenkaak licht omhoog. Zodra de mond enigszins opengaat trek dan met de rechterhand aan de bakstukken het hoofdstel langs het hoofd omhoog zodat het bit in de mond van het paard gaat. Fatsoeneer de ligging van het hoofdstel:
-het kopstuk ligt achter beide oren
-de frontriem loopt over het voorhoofd zo dat beide oren voldoende ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen. Doe de maantop over de frontriem
-de bakstukken liggen netjes evenwijdig en niet gedraaid langs de jukbeenderen
-de neusriem is een aparte losse riem die onder het kopstuk door loopt, en kan als zodanig verschoven worden totdat hij recht op de neus ligt
In de HM gebruiken we voor alle paarden en ponys hetzelfde type hoofdstel, namelijk met een lage Duitse neusriem. De neusriem wordt onder de kin vastgemaakt zo, dat er op de neus met gemak twee vingers onder geschoven kunnen worden. Het paard moet zijn neusgaten nog open kunnen sperren als dat nodig is bij meer zuurstofverbruik bijvoorbeeld bij de galop. De neusriem gaat aan beide kanten om het bit en om of over de teugels heen, dus niet er onder- of er tussendoor.De keelriem wordt onder de keel vastgemaakt zo, dat er daar nog een rechtopstaande vuist tussen de riem en de keel pastAls u het hoofdstel ingedaan hebt laat het paard dan nooit alleen achter terwijl de teugels nog los op de schoft liggen. Voorkom dat de teugels over zijn hoofd op de grond kunnen vallen als het paard zijn hoofd naar de grond buigt. Dit kunt u op twee manieren voorkomen:
-Hang het einde van de teugels om een opgestoken stijgbeugel heen, links van het paard. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van het paard aanzienlijk beperkt.
-Draai de teugels onder de keel enkele malen om elkaar heen; steek dan de keelriem TUSSEN de teugels door en maak hem losjes vast.

Bit:
Het bit mag niet meer dan twee à drie plooien in de mondhoek trekken.Het mag niet te los hangen. Qua breedte: ga voor het paard staan. Neem met twee handen het bit, strek het en kijk of het aan beide zijden enkele milimeters (2 à 3, niet meer en niet minder) uit de mond steekt.Enkel-
Dubbel gebroken watertrens
Enkel
Dubbelgebroken bustrens
Kneveltrens
Pelham
Hackamore

Neusriemen:
Hoge of lage neusriem, onder meer afhankelijk van de anatomie van het hoofd; lange of korte mondhoeken. Trek langs het neusgat een denkbeeldige lijn loodrecht op de mond. Als de afstand tussen deze loodlijn en de mondhoek minder dan twee vingers breed is, is het een korte mondhoek: hoge neusriem met sperriem. Anders is het een lange mondhoek: lage neusriem. De hoge neusriem gaat onder de bakstukken door loodrecht erop, en ligt twee vingers onder het jukbeen. De sperriem zo om het bit vast maken dat de hoge neusriem niet verschuift en onder de onderkaak (tongbed) nog twee vingers ertussen kunnen.
Engelse- (hoge)
Gecombineerde-
Africhtings (lage)
Mexicaanse

Hoofdstel uitdoen:
Maak de kinriem los.
Maak de keelriem los
Pak de teugels en het kopstuk over de oren heen en let nu goed op de mond van het paard: laat het paard het bit rustig uitkauwen. Bedenk dat dit stuk ijzer soms twee uur of langer in zijn mond heeft gezeten. Als u het bit dan ruw uit de mond trekt is de kans groot dat u de mond inwendig beschadigd.Dus heb geduld bij het uitdoen van het hoofdstel en laat het paard het bit rustig uitkauwen ook al duurt dit soms een halve minuut.Haal de keelriem door de teugels heen en maak deze losjes vast zodat de teugels niet over de grond kunnen slepen. Maak het bit schoon en spoel het af maar let daarbij erop dat het leer zo min mogelijk nat wordt.Hulpteugels:
om bij beginners gebrekkige inwerking te kompenseren:Eerst aan de singel vastmaken. Gesp naar beneden, niet tegen het paard aan.De hulpteugels door de bitringen heensteken:
1) van binnenuit naar buiten en
2) onder de teugels
Let op dat de hulpteugels niet draaien. Dan:
1) achter beide singelstoten boven de sjabraklus langs en
2) voorlangs om de tweede singelstoot heen
3) weer achter de eerste singelstoot boven de sjabraklus langs terug naar voren steken.
Houdt de onderste punt van de neus op gelijke hoogte met het boeggewricht.Als de afstand tussen de 'loodlijn' van het paard en de onderste punt van de neus ongeveer een handbreedte is zijn de hulpteugels goed op lengte. Gespen altijd aan de buitenkant en van het paard af.Effekt van bijzetteugels:
Paard kan de neus niet verder naar voren brengen dan de hulpteugellengte toestaat en wordt gedwongen de hals min of meer gebogen te houden. Het paard wordt in zijn bewegingen geremd en kan de hals niet strekken.Er is minder neiging om naar binnen te komen.Als de hulpteugels te kort gegespt worden kan dit tot bokken leiden.Chambon:
geeft druk op de nek.Gogue:
geeft druk op de nek, de mond, en onder op de halsEffekt van opzetteugels:
Dwingen het hoofd van het paard in opwaartse richting.Bijzet
Dubbele bijzetMartingaal (met halsriem)
Stoot