Gedragskenmerken:
Vluchtdier,
Kudde-, (rangorde; volgen (nadoen) van soortgenoten)
Bewegings- en
Gewoonte-dier
Karakter en temperament:
Individueel. Temperament, de geestesgesteldheid van het paard; een paard met veel t. is snel opgewonden.Karakter, de eigenschappen van het paard, temperament is een van deze eigenschappen. Andere eigenschappen zijn bijvoorbeeld af te leiden uit het stalgedrag of de bereidwilligheid om te werken. We kunnen een onderscheid maken tussen de eigenschappen die het paard van nature heeft en de aangeleerde eigenschappen. Een paard is van nature goedmoedig. Een paard met een slecht karakter is dus verkeerd behandeld.
Orenspel: stemming, aandacht
Neusgaten: angst; opwinding
Ogen
Bovenlip: nieuwsgierigheid; opwinding
Hinniken; briesen
Houding; beweging;
Zweetvorming

Uiterlijke kenmerken: GHROKA
Geslacht
Ras; type
Hoogte; stokmaat
Ouderdom
Kleur:
-Effen: zwart, bruin, vos, valk (zandgeel tot grauw; manen en staart zwart), schimmel (grijs),
isabel, roan, perlino, cremello, wildkleur
-Oneffen (bonten): panterbont, platenbont, witkopbont, sabinobont, vosbont, bruinbont,
zwartbont vostijger, bruintijger, zwarttijger
Aftekening: aangeboren witte plekken op hoofd, benen en romp; huid eronder altijd roze.
De grootste variatie in witte aftekeningen wordt aangetroffen aan de ledematen, waarbij voor de benaming wordt uitgegaan van het laagste punt van de grens tussen het gekleurde en het witte haar.
Zuiver wit of
gezoomd: witte haren overheersen en algemene kleur verspreid aanwezig
stekelharig: andersom
-Op het voorhoofd: enkele witte haren, vlokje, sterretje, kol, bles, sneb
-Op benen en hoeven: witte kroonrand, sokje (halverwege de koot), sok (de kogel), witvoet, half witbeen, witbeen,
gelaarsd.



Traceeners: uitgestoken borstbeen.

Keizersnede
Geen keizersnede toepassen want paard is supergevoelig voor infektie: de merrie overleeft het niet.
Alternatief: het veulen in stukken zagen in de merrie.



Deken
Deken van het paard altijd van achteren naar voren los maken. Het vastmaken van de deken begint vooraan en dan naar achteren toe. Waarom? Stel je voor dat het paard om wat voor reden dan ook los raakt en aan de haal gaat, terwijl de deken voor al los is terwijl hij om z'n achterbenen nog vast zit.

Poetsspullen:
Roskam (metaal, rubber of kunststof) om aangekoekt vuil en modder te verwijderen
Harde borstel om vacht, manen en staart uit te borstelen
Zachte borstel
Hoevenkrabber, hoevenkrabben altijd van de verzenen naar de toon, dus van je af
Massageborstel
Manenkam
Zweetmes om overtollig water uit de vacht te halen
Sponzen voor ogen, neus oren, anus en geslachtsdelenvDroge doeken

Poetsen
Regelmatig poetsen van het paard houdt de huid en de vacht gezond en stimuleert de cirkulatie van de bloedsomloop en de lymfe.Wat betreft de gang van zaken rond het poetsen van de paarden en pony:.Op de borden in de zadelkamers staat welke paarden of ponys alleen door personeel behandeld mogen worden. De anderen mogen gepoetst worden in stand of boks en ook daarbuiten met toestemming van het stalpersoneel.Deken van het paard altijd van achteren naar voren los maken. Het vastmaken van de deken begint vooraan en dan naar achteren toe. Waarom? Stel je voor dat het paard om wat voor reden dan ook in paniek raakt en aan de haal gaat, terwijl de deken voor al los is terwijl hij om z'n achterbenen nog vast zit. In de praktijk is gebleken dat het het handigste is om de deken indien nodig tijdelijk op te bergen, opgevouwen onder de voerbak.Poetsen begint met hoevenkrabben. Pak de voet op en maak de onderkant van de voet schoon met de hoevenkrabber. Hoevenkrabben altijd van de verzenen naar de toon, dus van je af. Vervolgens met de metalen roskam, je weet wel, met die gegolfde randen. Het hele paard wordt ermee gedaan, behalve het hoofd en de onderbenen (de pijpbeenderen). Want daar bevinden zich haast alleen maar huid en vaten en dat is te gevoelig om met een roskam behandeld te worden. Met lichte draaiende bewegingen het paard overal goed raken. Te beginnen met de roskam in de rechterhand aan de linkerkant van het paard achter het oor en dan zo naar beneden en naar achteren, terwijl men de vrije linkerhand ook aan het paard houdt. Dan de rechterzijde met de roskam in de linkerhand met de rechterhand aan het paard. In de roskam verzamelt zich vuil en gedroogd zweet dat je van het paard afpoetst. Daarom wordt de roskam van tijd tot tijd uitgeklopt op de grond voor de stand of boks. Met één tik plat op de grond uitkloppen, niet schuin houden anders gaan de randen schuin staan. Na de roskam wordt het paard met de harde borstel met de haren mee geborsteld. De manen en de staart worden niet geborsteld door de clientele. Want dan gebeurd het te vaak en dat leidt tot overmatige haaruitval van manen en staart. (Wel het stro eruit halen). Het stof dat in de borstel terecht komt vang je op in de metalen roskam. Je hebt de borstel in de ene hand, de roskam met de gegolfde rande naar boven als een bakje in de andere hand. Strijk nu telkens van je af met de borstel over de roskam totdat er geen stof meer uit komt. Niet richting paard strijken. Klop je roskam leeg op de grond.Als het paard geborsteld is wordt het nog met een doek of zachte borstel opgepoetst met de haren mee uiteraard... Glimglim. Als het paard gepoetst is kan het gezadeld worden.

Wassen:
Je kunt het paard geheel of gedeeltelijk wassen. Als het koud of winderig is, was het paard dan niet, maar maak bezwete plekken schoon met een vochtige spons. Zorg dat het paard kalm en ontspannen is voor het wassen. Was het paard altijd met lauw-warm water en een milde zeep of speciale paardenshampoo. Zorg dat het paard goed droog wordt na de wasbeurt.Dus grondig droog maken met zweetmes en droge doeken. En eventueel droogstappen.De kokers van hengsten en ruinen moet minstens elk half jaar schoongemaakt (gewassen) worden. Bij hengsten ook nog voor elke dekking. Het kan zijn dat paarden voor het schoonmaken van de koker gekalmeerd moeten worden door een middeltje toe te dienen. Gebruik veel warm water om de koker grondig te spoelen. Vervolgens de binnenkant van de koker goed inzepen met de hand; eventueel latex handschoenen dragen. De zeep even laten inwerken en daarna de penis eruit halen en alles grondig reinigen. De penis en de koker grondig afspoelen met veel warm water.De staart kan ook gewassen worden om de staart te reinigen en mooier uit te laten komen. Nadat de staart geborsteld is, met warm water en shampoo goed wassen. Daarna de staart grondig uitspoelen. Overtollig water verwijderen door de staart uit te knijpen en met de staart rond te zwaaien. Tenslotte met een harde borstel de staart zorgvuldig helemaal uitborstelen.

Toiletteren:
Manen en staart van de paarden moeten van tijd tot tijd getrokken worden om te dikke beharing uit te dunnen. Borstel de manen en de staart eerst goed. Begin bij de maantop. Trek nooit de bovenste haren van de manenkam. Pak een plukje van de onderste te lange haren en draai het om een manentrekkam heen. Trek met een korte felle ruk. Begin bij de staart bovenaan onder de staartwortel en trek de haren aan de onderkant en de zijkanten weg. Manen en staart kunnen gevlochten worden om de hals en de achterhand mooier uit te laten komen. Maak de manen enigszins vochtig en verdeel de manenkam in gelijke plukjes. Begin met vlechten direkt achter de oren. Vlecht een stukje touw (spekdraad) mee in de vlecht om het uiteinde van de vlecht mee vast te zetten.Buig het uiteinde van de vlecht naar beneden en zet het met het uiteinde van het touwtje vast. Met elastiekjes kun je hetzelfde effekt bereiken. Draai het elastiek om het uiteinde van de vlecht heen en buig dan het uiteinde van de vkecht om en onder het elastiek door.



GANGEN:
-STAP
-DRAF
-GALOP
-TULT
-TELGANG
-PASO FINO
-TSOUMA (Mongoolse paarden)
-RAWAL (snelle korte pas; Marwari paarden, India)


MONSTEREN EN LONGEREN

MATERIAAL:
Longe (9-11mtr.)
Kaptoom
Chambriere
Longeersingel
Hulpteugels
Beenbescherming of bandages

Eerst in stap naast het paard over het parcours lopen zodat het paard kan wennen. We beginnen op de linkerhand met de longe in de linkerhand en de chambriere in de rechterhand. Na vanhandveranderen wisselen longe en zweep van hand.Longeren met een hoofdstel:Nooit de longe alleen aan de binnenste bitring vastmaken.Draai teugels in elkaar en bind ze onder de keel met de keelriem vast.

Stalondeugden
Weven, kribbebijten, luchtzuigen, slaan, overmatig drinken.Het is niet bewezen dat paarden stalondeugden van elkaar overnemen.

Vastzetten:
Nooit vastzetten aan het hoofdstel; gebruik een
Stevig halster en touw met
Veiligheidsknoop en/of paniekhaak
Touw nooit om je hand of pols draaien
Genoeg ruimte om het paard heen
Niet te dicht bij andere paarden
Touw aan een ring hoog genoeg aan de wand vastmaken, zodat het paard niet met een voorbeen over het touw kan stappenBlijf in de buurt

Hangen
Als paarden gaan hangen snel iets tegen z'n achterste gooien. Als ze eenmaal een keer losgekomen zijn dan blijven ze het telkens weer proberen.

Lastig
Bij lastige paarden kun je een ketting door het halster halen: begin bij de rechter ring van het halsstuk. Dan door de rechter ring van het neusstuk over de neus (of in extreme gevallen door de mond of tussen het tandvlees en de bovenlip door) naar de linker ring van het neusstuk.Dan door de onderste ring met het halstertouw mee.Een praam op de bovenlip of het oor is de volgend mogelijkheid. Na het opdraaien van de praam altijd even wachten totdat de door het lichaam gevormde endorfinen (lichaamseigen opiaten) er in voldoende mate zijn en werken. Oppassen dat de oorspier niet scheurt; het oor blijft dan slap hangen. De praam nooit te lang gebruiken: als de pupillen en de neusgaten groter worden en het paard begint te blazen dan de praam meteen losmaken, want dan staat het paard op springen. En een flippend paard is niet door een praam tegen te houden.Eenvoudiger en diervriendelijker is het om het paard bij de halsplooi te pakkenen naar gelang de onrust de stevigheid van de greep op te voeren eventueel met gebruik van de nagels.

Behandeling
Bij de behandeling van een paard nooit op de knieen erbij zitten maar op de hurken, zodat je altijd snel weg kunt springen. Een paard kan ook naar voren en naar opzij slaan; gebruik een strobaal, om klappen op te vangen.

Been oplichten
Om een paard rustig te houden voor een behandeling kun je hem bijvoorbeeld op drie benen zetten door een been op te tillen. Dit is geen garantie dat hij dan niet slaat.Om een voorbeen omhoog te krijgen zachtjes in de pees knijpen. Bij het achterbeen de ondervoet gebogen houden; door het 'spanzaagmechanisme' kan het been dan niet meer neergezet (gestrekt) worden.

Steigeren
Een paard dat voortdurend omhoog gaat naar opzij omver trekken om te voorkomen dat het achterover klapt en z'n nek breekt.

Vast
Een paard dat vastzit blinderen en de oren dichtproppen met watten. Achter z'n hoofd zitten: een knie op de hals en een hand op het hoofd. In de sloot: nooit zelf erin springen.Band om z'n buik heen voor z'n borst langs door de halsterring en een band om z'n zitbeenknobbels. Met de trekker of door de brandweer eruit halen.